Nanette Heijnen

Aflevering 8 – Philip Freriks

Website: www.nanetteheijnen.nl

Over:
Een aantal jaren geleden besluit Nanette voor haar geluk te kiezen en de meeste dagen van de week te gaan schilderen in haar atelier. Naast schilderen beeldhouwt ze ook graag.

Stijl: Verhalend

Manier van werken:
Nanette tekent kleinere portretten, voornamelijk met pastelkrijt. Ze vindt het echter leuker en uitdagender om grotere exemplaren te creëren, waarbij haar materialen bestaan uit grove kwasten, paletmessen, acryl- en olieverf. Met haar werken wil Nanette een emotie oproepen, waarbij tijd ook een rol speelt. Een doek moet niet alleen nu boeiend zijn, maar later nog steeds en misschien zelfs wel boeiender door blijvende herkenning. De vertelkracht van haar werken is een heel belangrijk element.


Jan Tromp

Aflevering 8 – Philip Freriks

Website: www.jantromp-portretschilder.nl

Over:
De inmiddels gepensioneerde Jan schildert al ruim 20 jaar. In eerste instantie leert hij schilderen naar waarneming, werken in toonwaarden en een deugdelijk en fijnzinnig kleurenpalet te maken. Met de jaren is zijn werk geleidelijk vrijer en losser geworden, maar het blijft redelijk realistisch. Zijn onderwerpkeuze heeft een drastischere verandering ondergaan. In plaats van het stille, legt hij nu het sprankelende leven vast op doek. Naast portretten, van zowel mens als dier, beleeft hij ook veel plezier aan het schilderen van landschappen.

Stijl: Losser realistisch

Manier van werken:
Jan maakt zijn werken het liefst op paneel. Na een schets gaat hij direct door in olieverf. Hij schildert graag vanaf model, maar ook vanaf een foto. Zijn grootste uitdaging ligt in het treffen van de persoonlijkheid. Een kennismaking met het model is daarom voor hem wel noodzakelijk. Alleen zo kan hij zich verplaatsen in zijn onderwerp en een driedimensionaal beeld ervaren.


Cleo Mara Rolloos

Aflevering 8 – Philip Freriks

Website: www.cleorolloos.com

Over:
Cleo zit in het masterjaar van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen. In haar schilderijen wil ze zowel de schoonheid als de gebreken van de mens weergeven, al blijft spontaniteit een belangrijk element. Het resultaat is een sereen beeld waar wellicht iets aan wringt, om de kijker de ruimte voor vrije interpretatie te geven.

Stijl: Realistisch en impressionistisch

Manier van werken:
Cleo werkt het liefst met olieverf op houten panelen, een gladde en niet meegevende ondergrond. Soms voegt ze verdikkende middelen aan de olieverf toe om pasteus te kunnen schilderen. Het schilderij begint voor haar met een concept, het verhaal dat ze wil vertellen. Ze is in haar werken op zoek naar het contrast tussen fijn uitgewerkte, realistische delen in het gezicht en grove toetsen op de impressionistische achtergrond.


Wencke Vinks

Aflevering 7 – Hadewych Minis

Website: www.wenckevinks.nl

Over:
Wencke werkt nu al een aantal jaar als fulltime kunstsenaar. Ze is voornamelijk gepassioneerd over het schilderen van portretten met een natuurlijke achtergrond. Bijna meditatief poogt ze een verstild kwetsbaar, eenvoudig moment te grijpen in haar werken.

Stijl: Realistisch en impressionistisch

Manier van werken:
Wencke schildert voornamelijk met olieverf alla prima, wat betekent dat ze nat-in-nat werkt. Vaak begint ze wel met een onderschildering en een voorstudie van schetsen. In haar kunstwerken gaat ze op zoek naar een verhaal en iemands karakter. Onder andere door de keuzes die ze maakt in kleuren en penseelstreken. Ze besteedt veel aandacht aan het onderzoeken van de lichtinval en probeert grip te krijgen op de stofuitdrukking.


Aljona Belyaeva

Aflevering 7 – Hadewych Minis

Website: www.kunstaljona.nl

Over:
De van origine Russische Aljona kwam ruim 30 jaar geleden naar Nederland. Hier kan ze zich beter ontwikkelen in de schilderkunst en neemt haar kunstenaarschap een grote vlucht. Naast het schilderen werkt Aljona ook veel als tolk, waardoor de kunst wat naar de achtergrond is verschoven. Toch wil ze deze passie nu weer heel nieuw leven inblazen.

Stijl: Abstract, figuratief

Manier van werken:
Aljona gebruikt veel verschillende materialen, zoals olie, aquarel, pastel en acrylverf. Ze schildert portretten alla prima, wat betekent dat ze nat-in-nat werkt. Daarnaast maakt ze eigenlijk nooit foto’s van degene die ze portretteert.


Alexander Smith

Aflevering 7 – Hadewych Minis

Website: www.alexandersmith.nl

Over:
Alexander is een ontdekker en bewonderaar van het leven. In zijn schilderkunst probeert hij dat zo goed mogelijk te uiten. Alexander is professioneel geschoold in de traditionele westerse schildertechnieken, met een specialisatie in de glaceertechniek. Zijn kunstenaarschap komt voort uit zijn passies voor vakmanschap, techniek en materialen. Op dit moment is hij niet alleen kunstenaar, maar is hij ook docent aan een middelbare school.

Stijl: Hedendaags naturalistisch

Manier van werken:
Om een persoon beter te kunnen vangen, werkt Alexander graag wat losjes. Het gaat voor hem meer om de persoonlijkheid dan exacte uiterlijke kenmerken. Zijn interesses in zenboeddhisme en Japanse kunstvormen hebben veel invloed op zijn werken. De eenvoud en leegte in zijn schilderijen staat gelijk aan de stilte die je volgens het zenboeddhisme in jezelf kunt vinden.


Pee-Jay Czifra-Malawau

Aflevering 6 – Frank Boeijen

Website: www.HippeShit013.nl 

Over:
Van ambtenaar naar kankerpatient naar internationaal kunstenaar. 
Een inspirerend artikel over Alicia Keys is de aanleiding tot het maken van een portret dat het leven van Pee-Jay voorgoed verandert. Dit deed hij tijdens zijn poliklinische behandelingen nadat hij gediagnosticeerd werd met kanker. Alicia Keys zelf ziet het, is laaiend enthousiast en de drie kunstwerken gaan viraal. Sindsdien stort Pee-Jay zich helemaal op het kunstenaarschap. En met succes!

Stijl: Popart-achtig, naar eigen zeggen ‘eyebrow raising’

Manier van werken:
Pee-Jay is autodidact en gaat heel minimalistisch te werk. Hij probeert zich in te leven in de artiest die hij portretteert en een emotie te vangen. Meestal werkt hij met cassettebandjes, zoals op dit moment met ‘The Golden Tapes Session’. Een succesvolle serie en samenwerking me de artiest Brainpower. De bandjes staan symbool voor ambacht, tijd en energie. Op de bandjes schildert Pee-Jay vervolgens met acrylverf de geportretteerde artiest.


Yvette Bavelaar

Aflevering 6 – Frank Boeijen

Website: www.yvettebavelaar.nl

Over:
Door haar ware passie voor tekenen te volgen, werkt Yvette nu thuis als professioneel portrettekenaar. Daarnaast is ze docent tekenen en schilderen en geeft ze veel workshops, zowel individueel als in groepsverband.

Stijl: Hyperrealistische potloodtekeningen


Manier van werken:
Yvette maakt portretten met grafiet en grafietpoeder. Als ze eenmaal met een werk begonnen is, raakt ze vaak in een hyperfocus, waardoor ze alles om zich heen vergeet. Ze werkt heel gedetailleerd en besteedt vooral aandacht aan de ogen. Daarmee kan ze een ziel vastleggen in haar kunstwerken. Met haar creaties hoopt ze mensen te kunnen raken.


Sarah Vrieling

Aflevering 6 – Frank Boeijen

Website: www.sarahvrieling.nl

Over:
Sarah studeert Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In haar werken staat de mens centraal. In een portret kan ze een heel leven vangen. De sfeer en het gevoel maken het schilderij.

Stijl: Hedendaags realistisch, deels abstract

Manier van werken:
Na het vastleggen van de ongepolijste kant van haar dagelijks leven met een analoge camera, maakt Sarah digitaal een compositie en kiest ze passende kleuren. Daarna gaat ze aan de slag op doek, waarbij ze voornamelijk gebruik maakt van acrylverf en soms krijt. Ze probeert het realisme te combineren met abstracte lijnen en past veel symboliek toe. Het contrast tussen rauw en verfijnd staat centraal, waardoor ze specifieke elementen van het doek kan laten springen. Sarah schildert graag spontane momenten, maar laat de interpretatie bij de toeschouwer.


Robin van Leijsen

Aflevering 5 – Dieuwertje Blok

Website: www.robinvanleijsen.nl

Over:
Robin zit in haar tweede jaar van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De opleiding richt zich op moderne conceptuele kunstvormen, maar Robin wil zich de oude ambacht van het schilderen eigen maken. 

Stijl: Magisch realistisch

Manier van werken:
Robin begint met een potloodschets en werkt daarna voornamelijk met olieverf. Ze bepaalt eerst compositie, kleding en setting. Haar fascinatie voor de nuance van kleuren speelt hier een grote rol bij. Vervolgens maakt ze met verf onderschilderingen, waarna het echte werk begint. Achteraf past ze de glaceertechniek op sommige plekken. In haar creaties richt Robin zich vooral op wat fysiek zichtbaar is, in plaats van karakteristieke eigenschappen.


Dirk Bal

Aflevering 5 – Dieuwertje Blok

Website: www.dirkbal.nl

Over:
Dirk laat de rust en stilte als rode draad door zijn bestaan lopen. Het lukt hem steeds weer te verrassen met zijn kunst, waarin hij op zoek is naar een ideale balans. Hiervoor gebruikt hij strakke regels en principes, zoals de rij van Fibonacci.

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
Kenmerkend aan de werken van Dirk is de schoonheid van de eenvoud. Dit bereikt hij door de wijze waarop hij stilleven en model laat samenwerken in zijn composities. Daarnaast is er veel symboliek aanwezig in zijn realistische werken. Dirk probeert de verstilling van het licht, waar de kunstenaar zo afhankelijk van is, vast te leggen.


Anne-Rixt Kuik

Aflevering 5 – Dieuwertje Blok

Website: www.annerixtkuik.nl

Over:
Anne-Rixt heeft haar eigen technieken ontwikkeld, waarmee ze zich onderscheidt van andere kunstenaars. Dit doet ze door veel te studeren en masterclasses te volgen. Nu werkt ze als beeldend kunstenaar in haar eigen atelier aan huis.

Stijl: Klassiek figuratief

Manier van werken:
Volgens Anne-Rixt zijn er genoeg kunstenaars met een goede beheersing van de olieverftechniek. Na jaren van studeren en experimenteren ontwikkelde ze een techniek met epoxy. Net als de mens zelf, bouwt ze haar schilderijen laag voor laag op. Maar hoe ze precies te werk gaat, dat is het geheim van haar kunstenaarschap.


Govert Muijs

Aflevering 4 – Frits Spits

Website: www.portretschilder.nl

Over:
Govert werkt lange tijd in de reclamewereld, maar nu bestaat zijn werk grotendeels uit het schilderen in opdracht. Zijn inspiratie haalt hij zowel uit oude meesters als hedendaagse kunstenaars, en alles wat daartussen zit. 

Stijl: Realistisch en expressionistisch

Manier van werken:
Govert werkt met acrylverf op doek of paneel met penseel en paletmes. Hij start met een grove ondergrond in gele oker, wit en rauwe omber in een midden toon. Zijn minimale kleurenpalet bestaat voornamelijk uit aardetinten en wit. De schets van het model tekent hij vervolgens met houtskool om de grote lijnen in beeld te brengen. Hij bouwt het schilderij op door telkens nieuwe lagen verf toe te voegen. Op deze manier werkt hij naar een steeds gedetailleerder eindresultaat toe. Kenmerkend aan de werken van Govert is dat hij het Trompe l’Oeil effect toepast. Door ‘buiten de lijst’ te schilderen geeft hij het kunstwerk een extra dimensie. Hij maakt meer contact met de toeschouwers, omdat hij hen als het ware in het schilderij trekt.
 


Simone Balhuizen

Aflevering 4 – Frits Spits

Website: www.simonebalhuizen.com

Over:
Kunst speelt eigenlijk altijd al een rol in het leven van Simone. Maar pas een aantal jaren geleden gaat ze een stuk fanatieker aan de slag met schilderen en ze volgt vele cursussen. Haar inspiratiebronnen zijn de oude meesters, met name door haar liefde voor ambachtelijk werk.

Stijl: Realistisch in een nieuw jasje

Manier van werken:
Simone begint bij een portret direct met verf om de contouren en verhoudingen op het doek te zetten. Vervolgens werkt ze van licht naar donker. Ze houdt het realisme aan, maar steekt dit in een nieuw jasje door onder andere haar eigen fantasie de vrije loop te laten. Een portret moet volgens Simone prettig zijn om naar te kijken, maar ook hetgeen bevatten wat iemand maakt tot wie ze zijn. Het is voor haar een constante zoektocht naar de verstilling van een verhaal, zodat ze dat wat raakt kan vangen.


Erik van de Beek

Aflevering 4 – Frits Spits

Website: www.erikvandebeek.nl

Over: Erik schildert telkens weer iets nieuws, steeds op zoek naar de uitdaging. In zijn passie voor kunst ligt het voortdurende gevecht besloten, met het onderwerp, de inspiratiebron en met zichzelf. Het kunstenaarschap is voor hem een constante zoektocht naar perfectie.

Stijl: Realistisch met een twist

Manier van werken: Erik werkt in laagjes met verschillende materialen. Dit is vaak een onderlaag van acryl, waarna hij met olieverf aan de slag gaat. Ook werkt hij graag met pastel en tempera. Beginnend met grote vlakken, gaat hij steeds verfijnder werken. In zijn karakteristieke werken probeert Erik zoveel mogelijk gelijkenis over te brengen, terwijl hij tegelijkertijd een twist toevoegt door bijvoorbeeld te spelen met lichtinval. Hij is gefascineerd door kleur, vorm en licht en raakt ontroerd door ‘de grijzen’ in een gezicht.  Camile van Vliet-Aquino

Aflevering 3 – Ruth Jacott

Website: www.camileaquinokunst.nl

Over:
Tot een aantal jaren geleden woont Camile in Brazilië, maar voor de liefde verhuist ze naar Nederland. Camile bouwt een succesvolle carrière als modeontwerpster en visagiste op. De kennis van anatomie die ze met deze achtergrond heeft, kan ze nu goed toepassen in haar kunstwerken.

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
De schets van een portret maakt Camile met potlood, waarbij ze start met de ogen en harde contourlijnen. Ze werkt met olieverf in lagen, maar voegt ook onder andere metallic, glitterverf en pareltjes toe voor een glanzend effect en reliëf. Door nauwkeurig te werken zet ze het model realistisch neer, veel aandacht bestedend aan de textuur van stof en huid. Ze houdt er met name van donkere vrouwen te schilderen, door de betoverend mooie kleur en glans van de huid. 

Camile wil in haar werken het gevoel van de geportretteerde vangen. Ze zet de vrouw graag extra krachtig neer om anderen te inspireren. Haar uitdaging is kunst vanuit het hart te maken, waarmee ze een fijn gevoel geeft aan anderen. 


Jaap Booster

Aflevering 3 – Ruth Jacott

Website: www.jaapbooster.nl

Over:
Pas later in zijn leven ontdekt Jaap zijn liefde voor en talent in de kunst. Het volgen van workshops van gerenommeerde kunstenaars geeft hem de handvaten zichzelf te ontwikkelen en zijn techniek en visie te verfijnen.

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
Jaap werkt met acryl- en olieverf in lagen over elkaar heen. Door gebruik te maken van pasta’s en gips ontstaat craquelé op het doek. Zijn beperkte kleurenpalet bestaat veel uit blauwtinten, waarmee hij een beetje sepia effect creëert. 

In zijn werken is Jaap op zoek naar contrast en diepgang, een combinatie van ruige achtergronden en verfijnde modellen. Een portret is voor hem gelukt als het echt de persoon wordt en volledig lijkt. Hij haalt de meeste voldoening uit het raken van mensen met zijn werken.


Anna Maria Vargiu

Aflevering 3 – Ruth Jacott

Website: www.annamariavargiu.com

Over:
Anna Maria wordt geboren in Groningen en woonde een groot deel van haar jeugd op Sardinië. Nu leeft ze van de kunst door zowel werken te verkopen als lessen te geven in haar atelier.

Stijl: Impressionistisch

Manier van werken:
Anna Maria werkt voornamelijk met olieverf alla-prima. Dit betekent dat ze nat-in-nat werkt, omdat ze naar eigen zeggen te weinig geduld heeft voor schilderen in lagen en heel precies werken. Het is voor haar de uitdaging om met zo min mogelijk kwaststreken zo veel mogelijk impact te maken en de spontaniteit te bewaren.

Om een verhaal te kunnen vertellen, is een inspirerende omgeving voor Anna Maria minstens zo belangrijk als het onderwerp. Model en omgeving moeten elkaar versterken om de essentie weer te kunnen geven. Het liefst werkt ze intuïtief en op waarneming, omdat kleuren, blikken en emoties op foto’s vervagen.


Bernadette Sterk

Aflevering 2 – Khadija Arib

Website: www.bernadettesterk.nl

Over:
Inspiratie haalt Bernadette uit allerlei kunstvormen, zoals muziek en boeken, of zelfs de kleur en textuur van een penseelstreek. In plaats van dat ze in haar portretten puur het model schildert, verbeeldt Bernadette haar eigen diepliggende emoties. Zoals het schilderen haar inzicht en moed geeft, hoopt ze dat haar kunst anderen ook kracht brengt. 

Stijl: Figuratief realistisch

Manier van werken:
Bernadette maakt gebruikt van de Impasto techniek met gereedschap van Princeton Catalyst. Deze siliconen kwasten en krabbers zorgen voor een heel bijzonder effect. Met acryl werkt ze op professioneel linnen op een aluminium frame. Beginnend met de achtergrond komen haar werken tot stand. Door vervolgens met verf over lak te gaan ontstaat afstoting, wederom een techniek die ze toepast voor het speciale effect. Haar werken kenmerken zich door kleur, expressiviteit en subtiliteit. 


Vanessa Jongebloet

Aflevering 2 – Khadija Arib

Website: www.vanessajongebloet.nl

Over:
Vanessa wil met haar schilderijen haar visie op de wereld laten zien. Zo brengt ze in haar heldinnenserie een ode aan vrouwen die steeds weer de moed vinden om te vechten voor mensenrechten. Want hoe geavanceerd het leven ook wordt, volgens Vanessa lijkt de mensheid onrechtvaardigheid en ongelijkheid niet weg te kunnen werken. Zelfs verworvenheden staan momenteel onder druk.

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
Vanessa gebruikt een beperkt palet met slechts vijf basiskleuren van traditionele olieverf. Met veel aandacht voor lichtinval schildert ze in één keer dekkend. Ze werkt zo realistisch mogelijk, maar niet heel gedetailleerd. Hierdoor verdwijnen vaak oneffenheden in de huid. Toch is het niet haar doel mensen mooier te maken, maar het karakter weer te geven. In haar portretten wil ze mensen niet confronteren met zichzelf, maar ze in hun kracht zetten.
 


Henrieke de Vries

Aflevering 2 – Khadija Arib

Website: www.henriekedevries.nl

Over:
Henrieke is in 2019 afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen. Schilderen is voor haar een manier om zichzelf te begrijpen en ervaringen een plek te geven. Ook al gebruikt ze beelden uit haar eigen leven als inspiratie, de werken zijn voor iedereen vrij te interpreteren. Met haar verhalende kunst hoopt ze anderen te kunnen raken en dat mensen zich erin herkennen. 

Stijl: Verhalend klassiek

Manier van werken:
In de meeste gevallen werkt Henrieke met houtskool, krijt of olieverf. Maar eigenlijk gebruikt ze allerlei verschillende materialen, afhankelijk van wat op dat moment passend is bij wat ze over wil brengen. Ze vindt het met name interessant om te zien hoe verschillende technieken en materialen samengaan. Toon, vorm, kleur, materiaal en compositie zijn voor haar allemaal even belangrijke onderdelen om een aangrijpend beeld te kunnen creëren. 
 Erik van der Esch

Aflevering 1 – Freek Vonk

Website: www.erikvanderesch.nl

Over:
Inspiratie haalt Erik zowel uit zestiende- en zeventiende-eeuwse meesters als magisch-realisten uit de twintigste eeuw. In een klein atelier aan huis werkt hij meestal niet in opdracht. Op beurzen en galeries verkoopt hij zijn werken, omdat oprechte interesse hier de boventoon voert.

Stijl: Magisch realistisch en klassiek

Manier van werken:
Na een acryl-onderschildering, werkt Erik met harsolieverf in lagen over elkaar heen. Met deze oude schildertechniek streeft hij naar balans in toonwaarden, kleuren en transparantie. Hij heeft een voorkeur voor (middel)grote doeken, maar schildert ook veel kleine portretjes. Als gevoelige dromer noemt Erik het realisme zijn ‘gereedschap’, om het magische en symbolische te laten zien dat alleen in beeld te vangen is. Jelle van de Ridder

Aflevering 1 – Freek Vonk

Website: www.jellevanderidder.com

Over:
Kenmerkend aan de werken van Jelle is dat hij geen geïdealiseerde weergave geeft van mensen, maar de kenmerken benadrukt die iemand maken tot wie ze zijn. Zelf zegt hij hierover: ik beeld het ‘zelf’ af, niet het ‘ego’.

Stijl: Realistisch, maar nog altijd veranderd

Manier van werken: De specialiteit van Jelle is het schilderen van portretten, maar zijn passie ligt ook bij landschappen en stillevens. Hij schildert met levendige kleuren van gouache en oliën en illustreert meestal met inkt. Door zichzelf telkens nieuwe technieken aan te leren, verandert zijn stijl voortdurend. Het realisme voert in principe wel de boventoon. Opvallend aan de werkwijze van Jelle is het gebruik van dikke, gerichte penseelstreken, waarmee hij de complexheid van gezichten vangt en leven creëert op doek.


Pauline Zeij

Aflevering 1 – Freek Vonk

Website: www.paulinezeij.nl

Over:
Pauline wil met haar werken verhalen vertellen en het mooie uit mensen halen, niet slechts portretteren. Daarom maakt ze graag op voorhand kennis met het model. Als reactie op een eindresultaat hoort ze vaak dat het sprekend lijkt en een ‘ziel’ bevat.

Stijl: Magisch realistisch

Manier van werken: 
Pauline maakt gebruikt van veel gemengde technieken, zoals golden acryl verf, bladgoud en spuitbussen. Ze schildert op linnen en papier, maar maakt daarnaast ook sculpturen. Kenmerkend aan haar werken is het moderne kleurenpalet, waar heden en verleden elkaar ontmoeten.