Femke Kock

Aflevering 8 - Tom Egbers

Website: https://femkekock.nl/ 

Over:
Femke houdt ervan om te experimenteren, grenzen op te zoeken en hoopt dat anderen het kunnen waarderen. Ze laat zich liever niet in een bepaalde hoek plaatsen, omdat ze zichzelf iedere keer weer opnieuw wil uitvinden. Als Femke aan een portret begint, maakt ze eerst de achtergrond. Daarmee bepaalt ze de kleur van het schilderij. Dit doet ze deels met spuitbussen, zodat de vormen van het portret al ontstaan. Vervolgens gaat ze aan de slag met het gezicht zelf, waarin ze altijd stukken weglaat om het optisch spannender te maken. Als het gezicht staat, gooit ze er kleur in en maakt ze het geheel af met spuitbussen. Afhankelijk van de persoon en het moment, spuit ze er soms nog teksten in. Femke werkt graag groot en maakt soms muurschilderingen van meters groot. Naast zelf schilderen, geeft ze ook workshops. Bijvoorbeeld in Herman Brood- of Bob Ross-stijl. 

Stijl: Modern, pop-art, graffiti, mixed-media

Manier van werken:
Femke werkt voornamelijk met acrylverf en spuitbussen. Laag voor laag bouwt ze het werk op tot dynamische schilderijen met veel kleur. Ze gebruikt veel ‘gooi- en smijtwerk’ en met deze ‘ogenschijnlijke chaos’ probeert ze rust te creëren. “De vormen en kleuren moeten kloppen en precies zo zijn dat het voor mij goed voelt.”


Jasper Dielemans

Aflevering 8 - Tom Egbers

Website: https://www.jasperdielemans.com

Over:
Jasper is student aan de Technische Universiteit in Delft. Hij studeert hier voor Industrieel Ontwerper. Wat de toekomst hem gaat brengen, dat is hem nog niet duidelijk. Maar dat het iets creatiefs moet zijn, dat weet hij wel zeker. Tekenen doet hij al zijn hele leven. Portretten tekent hij sinds zijn 13e toen hij werd geïnspireerd door een Duitse kunstenaar die ook fotorealistische portretten met potlood maakte. Dat was voor hem liefde op het eerste gezicht. 

De kern vangen van een persoon vindt hij het mooiste en meest uitdagende aan portretteren. Hij hoeft geen grote glimlach op iemands gezicht, liever ziet hij iemand die diep in gedachten is. Hij legt graag verschillende poses vast en vindt het belangrijk dat hij iets voelt bij een persoon. Een karakter. Zodat hij dat kan vastleggen in zijn tekeningen. 

Stijl: Fotorealistisch met potlood

Manier van werken:
Jasper werkt met name met grafiet potlood en houtskool. Al zit bij die laatste vaak zijn hele studentenkamer onder, daarom kiest hij meestal voor potlood. Dat wordt nog wel eens als ‘kneuzig’ gezien, zegt Jasper. Maar hij wil juist laten zien welke mogelijkheden het heeft en welk niveau ermee kan worden gehaald. Hij bouwt zijn tekeningen op uit meerdere lagen om de juiste donker- en licht tinten te krijgen. Pas als die balans goed is, gaat hij werken aan details. Jasper tekent naar observatie van een foto, zodat hij meer leven in zijn portret kan krijgen. Wel laat hij de geportretteerde altijd langskomen voor een ontmoeting. Dan maakt hij foto’s en daarmee gaat hij aan de slag. 


Johannes Hogebrink

Aflevering 8 - Tom Egbers

Website: www.johannez.nl 

Over:
Johannes is kunstenaar en filmmaker. Na de Filmacademie maakte hij de film De Vliegende Hond en onderhield hij zichzelf met het maken van zandsculpturen. Nu is hij terug bij zijn roots: de schilderkunst. Hij heeft een eigen atelier in Zaandam waar hij samen met andere creatievelingen zit. 

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
Johannes start met het schetsen van de geportretteerde en werkt het liefst met olieverf. Hij vindt het belangrijk dat een schilderij de geest prikkelt. Dat het emoties oproept. Volgens hem komt dat effect meestal voort uit een combinatie van schoonheid en originaliteit, soms op ondefinieerbare wijze. Pas als Johannes de geportretteerde ziet en spreekt, kiest hij op welke manier hij diegene op het doek wil vangen. Het gaat op basis van gevoel.

De kracht van de emotie, de hoeveelheid mensen die wordt geraakt, hoe goed het doek wordt gewaardeerd en hoeveel invloed het heeft of achteraf blijkt te hebben, draagt allemaal bij aan de mate van kunst. Tijdloze meesterwerken in de kunst voldoen, volgens hem, aan dit alles in hoge mate. 

 


Eeke Kuiken

Aflevering 7 - Paul Witteman

Website: https://www.instagram.com/eekekuiken/ 

Over:
Eeke rondde een studie Psychologie af, maar omdat het schilderen toch bleef trekken, besloot ze om daar haar werk van te maken. Ze studeerde daarom afgelopen zomer af aan de Klassieke Academie in Groningen. Haar psychologie achtergrond gebruikt ze tijdens het portretteren. Door uitgebreid te praten en vragen te stellen aan de geportretteerde, probeert ze haar schilderij bezieling te geven. 

Stijl: Impressionistisch met grove toets

Manier van werken:
Eeke schildert haar geportretteerden meestal van onderen. “De onconventionele versie van de gulden snede.” Ze gebruikt veel dikke lagen en werkt een portret nooit helemaal uit tot in detail, omdat ze het aan de toeschouwer vindt om het verder af te maken en in te vullen. Eeke noemt haar stijl “rauw en rakend”. 


Gert Jan Slotboom

Aflevering 7 - Paul Witteman

Website: http://www.gertjanslotboom.nl/ 

Over:
Gert Jan heeft door de jaren heen een behoorlijk schilders-oeuvre opgebouwd. Hij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en werkt sindsdien aan enorme series van soms wel 112 portretten. Hij bijt zich vast in het thema en deinst niet terug voor de intensieve arbeid. Integendeel: het biedt ruimte voor ontwikkeling. Zowel van het thema, als van zijn schildertechnische omgang daarmee. 

Ecco Home is een schilderijenreeks waar Gert Jan de laatste 10 jaar mee bezig is geweest. De serie toont de mens in zijn (bijna) naakte, onbeschermde kwetsbaarheid. Eenzaam, pijnlijk, rauw en zonder opsmuk. Met minimaal kleurgebruik en forse penseelstreken, maar tegelijk ook rijk gedetailleerd. De levensgrote portretten zijn soms tergend confronterend en vergen iets van de toeschouwer die zich voyeur voelt, beschaamd en onbeschaamd tegelijk. De mentale zware kant van het leven en de mens vindt Gert Jan fascinerend. 

Stijl: Realisme met structuur 

Manier van werken:
Gert Jan werkt met dikke lagen olieverf, waardoor er een reliëf in zijn werk ontstaat. Zijn werk kenmerkt zich door verwondering, desolaatheid en eenzaamheid. Geschilderd vanuit het perspectief van een verbaasde buitenstaander. In zijn schilderijen is altijd sprake van een spanning, die tegengestelde adjectieven oproept; onbarmhartige schoonheid, beklemmende behaaglijkheid. Zijn werk is niet per definitie vrolijk te noemen, maar daar gaat het bij Gert Jan ook niet om. Hij houdt er niet van dat er alleen een ‘mooi ding’ aan de muur hangt, het werk moet inhoud hebben. Zijn sobere kleurkeuzes en voorstellingen zijn tekenend voor zijn werk en stijl. Hij is altijd op zoek naar een realistische weergave van zijn portretten, maar de uitkomst is niet per definitie de werkelijkheid. 


Jelbrich de Jong

Aflevering 7 - Paul Witteman

Website: https://www.portretvanjelbrich.com/ 

Over:
Jelbrich was op jonge leeftijd al dol op tekenen en creatief bezig zijn. Ongeveer 6 jaar geleden ontdekte ze het werken met olieverf en sindsdien is ze verkocht. Ze houdt van het gevecht met de verf, de kleur, de kwast, de vorm. De zoektocht naar de gelijkenis, elk portret opnieuw. Jelbrich werkt als docent Tekenen en Ontwerpen op het Friesland College. Ze schildert het liefst portretten van mannelijke modellen met een baard. Dat vindt ze de mooiste koppen die zich lenen voor een portret. 

Stijl: Klassiek 

Manier van werken:
Jelbrich werkt altijd met olieverf. Ze heeft een klassieke stijl en laat dat graag terugkomen in haar portretten. Bijvoorbeeld door het model ‘aan te kleden’ met klassieke kledij. Jelbrich werkt graag met veel schaduwen en lichtinval. 


Irmgard Lamers

Aflevering 6 - René Froger

Website: www.irmgardlamers.nl  

Over:
Irmgard studeerde aan de kunstacademie AKI (ArtEZ) in Enschede en deed examen bij 2 vakgroepen: gemengde media en fotografie. Ze werd uitgenodigd om mee te doen aan de fotobiënnale van Enschede en volgde daarna een postacademische studie aan de Athens School of Fine Art in Athene. Daar ontdekte ze schilderen naar model. Ze bleef er 6 jaar wonen en werken als kunstenaar. 

Eenmaal terug in Nederland begon ze haar eigen atelier om zich volledig op haar schilderkunst te kunnen richten. Eerst in Wichmond, vervolgens in Deventer en inmiddels in Zutphen. Naast portretten zijn bloemen een belangrijke inspiratiebron. Bloemstillevens met onder meer amaryllissen en tulpen op soms zeer grote doeken. Irmgard geeft lessen portretschilderen in het Kulturhuus in Ruurlo en individuele lessen in haar atelier in Zutphen. Daarnaast doet ze verschillende educatieprojecten en geeft ze workshops en lezingen. 

Stijl: Tussen realisme en impressionisme in

Manier van werken:
Irmgard werkt met olieverf en bouwt haar werk op in lagen. Ze streeft ernaar om altijd te schilderen naar levend model. Maar aangezien niet iedereen zoveel tijd heeft en zo lang kan stilzitten, wil ze al haar modellen in ieder geval één keer gezien hebben om meer gevoel bij de persoon te krijgen. De persoon ‘achter de buitenkant’ is belangrijk voor Irmgard om te vangen in haar werk. Net zoals de ogen van de geportretteerde. Irmgard: “Het is een cliché, maar de ogen zijn de spiegels van de ziel, je ziet hoe iemand in z’n vel zit.” 


Karin Neijenhuis

Aflevering 6 - René Froger

Website: www.karinneijenhuis.nl  

Over:
Als kind was Karin al gek op tekenen, maar later ontdekte ze het schilderen. Karin is autodidact, maar wil graag blijven leren. Daarom is ze in september gestart met een deeltijd studie aan de Kunstacademie en volgt ze allerlei cursussen. Met de kennis die ze nu opdoet, krijgt ze steeds meer mogelijkheden om te exposeren. Karin vindt het fijn om iets te creëren. Om lang naar iets te kijken, te genieten en van niets naar iets op het doek te werken. Portretten vindt ze boeiend, omdat ze daarin een blik kan vangen. Een landschap leeft voor Karin niet en vindt ze daarom minder interessant. Naast het schilderen, werkt Karin als communicatiemedewerker bij de gemeente. 

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
Karin werkt uitsluitend met olieverf en bouwt haar werk op in lagen. Het spel tussen licht en contrast is de signatuur van Karins werk. Haar stijl is realistisch, maar niet fotorealistisch. Ze wil namelijk niet dat haar werk een kopie is van een foto. “Je moet kunnen zien dat het geschilderd is.” Met haar werk komt er zogezegd een driedimensionaal component bij. Ze vindt het fascinerend dat je met licht echt een gezicht kunt vangen, zodat het ook diepte krijgt. 

 


Miriam Vleugels

Aflevering 6 - René Froger

Website: https://www.miriamvleugels.nl/portraits 

Over:
Miriam is, als dochter van een galeriehouder, opgegroeid tussen de kunst en de kunstenaars. Dankzij de puur rationele studiekeuze voor Informatica en het jarenlang opereren als Systeem beheerder en Service manager leerde ze om logisch, nuchter en commercieel te denken en in het leven te staan. Maar, ze zegt: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en daarom besloot ik meer dan 15 jaar geleden om mijn hart te volgen, ontslag te nemen en voor de kunst te kiezen.” 

Miriam is een bezige bij en houdt er van om haar kunstenaarschap breed in te zetten. Zo heeft ze sinds een aantal jaar een eigen tv-programma op een regionale zender. Daarin gaat ze tijdens het portretteren in gesprek met bekende Limburgers. Daarnaast maakt ze sculpturen van polyester die ze zelf bedenkt en uitvoert, staat ze in hoogwerkers om murals te maken én geeft ze live paints voor enthousiast publiek. 

Stijl: Figuratief en licht abstract 

Manier van werken:
Miriam werkt het liefst zo groot mogelijk en omschrijft haar werkwijze als intuïtief schilderen. Zowel in opdracht als tijdens haar vrije werken. Haar schilderijen en murals komen tot stand door los te laten wat moet of hoe het hoort. Zo laat ze een compositie ontstaan. “Ik stem af op mijn impuls, op wensen van de opdrachtgever en daarna volg ik mijn gevoel.” Dat resulteert in abstracte, figuratieve of abstracte-figuratieve composities in een voor Miriam authentieke stijl en kleur. 


Ella Looise

Aflevering 5 - Clairy Polak

Website: https://ellalooise.com/

Over:
Ella studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie en richtte zich in eerste instantie op de beeldhouwerij. Maar uiteindelijk besloot ze zich vol op haar échte passie te storten: schilderen. En daarin is Ella niet te stoppen, ze schildert letterlijk dag en nacht. Voor haarzelf, maar ook als docente voor tal van jongeren en volwassenen. Het hele maak- en denkproces maakt haar gelukkig.

Ella schildert niet zomaar mensen in opdracht. Het liefst gaat ze haar eigen gang en kiest ze zelf de mensen en momenten. Toen ze ooit een drumstel wilde aanschaffen, bood ze aan om de verkoper te portretteren in ruil voor het drumstel. Zo geschiedde. En dat is precies waarom Ella schilderen zo fijn vindt.

Stijl: Snelle, grove toets, waardoor portretten een meer geabstraheerde vorm krijgen.

Manier van werken:
Ella werkt met olieverf op doek. Ze maakt haar olieverf zelf en is dol op grote kwasten en grove streken. Ze bestudeert de werkwijze van de Oude Meesters, zoals Rembrandt en Velazpuéz nauwkeurig en schildert zelf ook het liefst op die manier. Met een uitgebreid stappenproces met veel lagen, schetsen, ‘doodverven’, kleuren en glaceren.


Esther Eggink

Aflevering 5 - Clairy Polak

Website: https://www.esthereggink.nl/

Over:
Esther studeerde aan de Kunstacademie in Arnhem en maakt sindsdien portretten. Na de kunstacademie volgde ze een restauratiestudie in Amsterdam. Ze ging aan het werk op verschillende restauratie-afdelingen van musea en had een eigen glas en keramiek restauratie-atelier aan huis. Maar toen ze iemand hielp bij het geven van schilderlessen, begon het bij haarzelf ook weer te kriebelen. Ze ging studeren aan de portretschool in Amsterdam en heeft inmiddels een eigen atelier. Daarnaast geeft ze teken- en schilderlessen aan volwassenen en kinderen in Joure.

Stijl: Impressionistisch.

Manier van werken:
Esther werkt met olieverf, alla prima. Daardoor kan ze snel werken. Ze houdt van krachtige, tekenachtige lijnen en is continu op zoek naar de juiste balans tussen net niet helemaal af en perfectie. Voor Esther hoeft niet alles helemaal worden uitgewerkt te worden. Er kan best wat plaatsvinden in de verbeelding van de kijker. Het verhaal van de geportretteerde vindt ze het meest belangrijk en is voor haar vaak het uitgangspunt om iemand te schilderen. Esther laat zich in haar werk beïnvloeden door boeken, films, toneelstukken, muziek en verhalen.


Michelle Faaij

Aflevering 5 - Clairy Polak

Website: https://michellefaaij.nl/ 

Over:
Michelle is geboren in Australië, in Adelaide, maar opgegroeid in Nederland. Als kind al vond ze tekenen en schilderen ontzettend leuk. Rond haar achttiende werd dit steeds serieuzer en volgde ze allerlei cursussen. Toen ze echter op haar 21e moeder werd, kon ze niet rondkomen van haar schildersbestaan en besloot ze een kinderkapsalon te openen. Nadat haar kinderen het huis uit waren (inmiddels is ze zelfs oma), besloot ze zich weer volledig op het schilderen te storten, mede aangemoedigd door haar man. Ze volgde een vijfjarige opleiding aan de Kunstacademie van Maasmechelen en wordt sindsdien volledig door het schilderen in beslag genomen. Momenteel exposeert Michelle in het Museum van Valkenburg, met allerlei portretten en menselijke figuren. In 2019 was één van haar portretten genomineerd voor de Nationale Portretprijs.

Stijl: Combinatie van getekende snelle lijnen met geschilderde vlakken in olieverf

Manier van werken:
Michelle werkt met name met olieverf op papier of doek. Ze schildert het liefst portretten en menselijke figuren. Ze kiest er altijd voor om geen lach te schilderen bij iemand, dat vindt ze namelijk een beetje ’kitscherig’. Ze portretteert meestal - en het liefst - naar levend model. Bij het portretteren kijkt ze altijd kort naar het model en begint dan al snel met waterverf en een bamboe rietpen te ‘krabbelen’. Uiteindelijk gaat ze met olieverf de diepte in. Eenmaal verder aan de slag in haar atelier, zet ze het liefst muziek aan en zingt ze mee, terwijl de kwast over het doek glijdt.


Arne Hiddingh

Aflevering 4 - Gerard Cox

Website: www.arne-hiddingh.com 

Over:
Arne tekent en schildert al zijn hele leven, maar een kunstopleiding heeft hij nooit gevolgd. Sterker nog, hij werd ooit afgewezen bij de Kunstacademie, omdat zijn portfolio te eenzijdig was met enkel fotorealistische portretten. Zijn oom was een fervent schilder, die hem de kneepjes van het vak heeft geleerd. Arne schildert het liefst mannen, want die hebben naar zijn idee meer gezichtsuitdrukking. 

Als kind keek Arne erg op tegen beroemde voetballers. Hij wilde contact met ze leggen en besloot dat doen via het schilderen. Hij mocht al werken overhandigen aan beroemde personen zoals Clarence Seedorf, Marco van Basten, Monic Hendrickx en Janet Jackson. Zijn grote droom? Beyoncé schilderen en het portret overhandigen aan Jay-Z. 

Arne werkt in de zorg in een tehuis voor gehandicapte mensen. In zijn vrije tijd staat hij het liefst met de kwast in zijn hand. 

Stijl: Fotorealistisch.

Manier van werken:
Arne gebruikt foto’s van bekende personen als basis. De ene keer maakt hij een schets, de andere keer begint hij eerst met de achtergrond. Hij werkt graag met acrylverf en plaatst het doek plat op tafel in plaats van op een schildersezel. Voor de laatste details in het gezicht gebruikt hij een marker waar acrylverf in zit. Op die manier kan hij de extra fijne lijnen goed neerzetten. 


Lucia Knops

Aflevering 4 - Gerard Cox

Website: www.luciaknops.nl 

Over:
Lucia is, zoals ze zelf zegt, “geobsedeerd door gezichten”. Ze rondde de Kunstacademie in België af en is nu zo’n 8 jaar werkzaam als schilderes. Ze heeft een uitgebreide masterclass in Rome gevolgd om zich verder te ontwikkelen. Portretten schilderen vindt ze het mooiste dat er is. Ze wil de emotie pakken en vastleggen. De ogen en de mimiek. Hoewel ze het liefst alleen het gezicht schildert, probeert ze op dit moment steeds vaker om meer van de geportretteerde erbij te pakken, zoals het lichaam of objecten.

Stijl: Impressionistisch.

Manier van werken:
Lucia werkt met olieverf op doek. Ze maakt een foto van de geportretteerde en gaat met de persoon in gesprek om zich in hem of haar te verdiepen. Ze maakt eerst een onderschildering, werkt daarna nat-in-nat en start daarna met de finesse. Lucia werkt het liefst met heldere kleuren in haar portretten. 


Tjeerd Zwinkels

Aflevering 4 - Gerard Cox

Website: https://tjeerdzwinkels.nl/ 

Over:
Tjeerd tekent en schildert al van jongs af aan. Hij heeft een studie Reclame- en Presentatietechnieken gevolgd aan het St. Lucas in Boxtel. Nadat hij deze studie had afgerond, keerde hij beeldende kunst een tijdje de rug toe. Zijn andere passie: muziek, kreeg voorrang. In 2002 begon hij zijn eigen bedrijf in geluidstechniek en (tour)management, voor nationale en internationale acts. Hij is daarnaast altijd blijven schilderen en heeft uiteindelijk besloten de 2 passies te combineren. Zijn enorme liefde voor muziek komt terug in zijn werk. Daar laat hij zich helemaal door inspireren. Tjeerd maakt zowel realistische als abstracte schilderijen.

Stijl: Realistisch met een twist

Manier van werken:
Tjeerd werkt met olieverf en bouwt zijn werk op uit verschillende lagen. In zijn vrije werk wil hij het liefst spelen met de verschillende vormen van het gezicht. Zijn portretten zijn realistisch, maar altijd met een twist.


Adriaan de Wolf

Aflevering 3 - Janny van der Heijden

Website: https://www.adriaandewolf.com/

Over:
Adriaan tekent al zijn hele leven, maar pas 6 of 7 jaar geleden heeft hij ontdekt dat hij hier ook zijn beroep van kan maken. Hij volgde verschillende studies, maar maakte ze niet af. Uiteindelijk kwam hij terecht op de Rietveld Academie. Daar kwam hij voor het eerst echt in aanraking met de ambacht schilderen. Op de Rietveld Academie wordt vooral conceptueel gewerkt. Adriaan kwam er echter achter dat hij de ambacht van het fijne werken wilde leren en perfectioneren. Hij maakte de overstap naar de Klassieke Academie in Groningen, waar hij de klassieke schildertechnieken heeft geleerd. Adriaan is in de zomer van 2020 afgestudeerd.

Adriaan hoopt dat zijn werk ooit in een museum komt te hangen. En tot die tijd blijft hij hard werken aan zijn techniek, om een nóg betere portretschilder te worden.

Stijl: Tussen impressionisme en realisme in

Manier van werken:
Adriaan werkt met olieverf en bouwt zijn schilderijen op uit meerdere lagen. Hij werkt veel met licht/donker en schaduwen om uiteindelijk bij de laatste lagen het werk levendig te zien worden. Zodra de twinkel in de ogen komt, is Adriaan tevreden.
Soms probeert hij in zijn werk te onderzoeken waar het ‘schuurt’. Dat kan met meerdere dingen te maken hebben: het gebruik van de verf, maar ook met de wijze waarop de geportretteerde kijkt. Adriaan vindt het fascinerend om de mens vast te leggen en de schoonheid van de mens te laten zien in een portret. Het liefst werkt Adriaan naar levend model, maar met foto’s kan hij ook goed uit de voeten.


Coby Schot

Aflevering 3 - Janny van der Heijden

Website: www.cobyschot-art.nl

Over:
Coby is opgeleid tot vormgever en werkte jarenlang als styliste en art director in de televisiewereld. Een aantal jaren geleden heeft Coby een auto-ongeluk gehad, waarbij ze een whiplash heeft opgelopen. Ze moest stoppen met haar werk en besloot te gaan doen wat ze het allerliefste doet: schilderen. Vanaf dat moment is ze iedere dag achter haar ezel te vinden.

Stijl: Figuratief modern.

Manier van werken:
Coby werkt meestal met acrylverf. Ze werkt met veel lagen, waardoor de onderliggende lagen wegvagen. Door nieuwe lagen toe te voegen, ontstaat er steeds iets nieuws. In haar portretten laat Coby graag kracht en kwetsbaarheid zien. “Die combinatie maakt voor mij een portret interessant en boeiend, de geportretteerden hebben altijd iets onafhankelijks in zich”. Vooral de mond en ogen zijn daarbij belangrijk. Coby werkt heel erg op basis van haar gevoel. Een werk is klaar als het wat met haar doet. Coby: “Het moet een zekere mate van vrijheid uitstralen, waarbij imperfectie er mag zijn”.


Martin Koole

Aflevering 3 - Janny van der Heijden

Website: www.martinkoole.nl

Over:
Martin volgde een opleiding tot Docent Beeldende Vakken in Delft en Amsterdam. Tot 2003 gaf hij les, maar besteedde hij ook veel tijd in zijn schildersatelier en meubel- en decoratiewerkplaats. Sinds 2003 werkt hij volledig als kunstenaar.

Stijl: Impressionistisch met een mysterieus laagje. Naast een gelijkend portret, speelt de sfeer een belangrijke rol.

Manier van werken:
Martin werkt niet volgens de klassiek realistische normen, maar juist snel en met een zekere bravoure. Hij begint met het maken van potloodschetsen van de geportretteerde. Dit doet hij, om te begrijpen hoe de vormen en verhoudingen van zijn model zijn. Vanuit de schets gaat hij over op acrylverf en doek. Martin werkt beweeglijk en met een losse toets. Zijn schilderijen worden vaak getypeerd als diffuus en zacht, maar tegelijkertijd ook als krachtig en vlot. Martin vindt het belangrijk dat je verf ook echt verf laat zijn. “Je ziet dat het materie blijft”, aldus Martin.


Candace Charlton

Aflevering 2 - Adriaan van Dis

Website: http://www.candacecharlton.com/

Over:
Candace is geboren in Zuid-Afrika en ging naar de Johannesburg School of Art, Ballet, Drama en Music. Ze vervolgde haar studie aan de Rhodes University in Grahamstown en studeerde af in Fine Arts, gespecialiseerd in beeldhouwen en kunstgeschiedenis. Ze exposeerde in Port Elizabeth, bij de Eastern Province Society of Fine Art. Daar won ze de Eisteddfod Floating Trophy, voor het beste werk in de categorie portret tekenen.

Candace is gefascineerd door de mens en heeft zich daarom de afgelopen 30 jaar toegespitst op het portretschilderen. Sinds 2000 woont en werkt Ze in Nederland en Italië. Sinds 2015 geeft ze les op de Kunstacademie Friesland.

Stijl: Naturalisme.

Manier van werken:
Candace werkt met olieverf, waardoor haar werken uit verschillende lagen zijn opgebouwd. De menselijke vorm is het belangrijkste onderwerp in haar werk. Ze streeft ernaar het mysterie en de diepte van de menselijke psyche te ontrafelen in haar intensief bestudeerde portretten en figuratieve composities. Haar liefde voor het verbeelden van een gevoel en sfeer is belangrijk in haar werk.


Erna van Lith

Aflevering 2 - Adriaan van Dis

Website: www.ernavanlith.nl

Over:
Erna is van jongs af aan al bezig met het tekenen van mensen, daarom was het voor haar een logische keuze om kunstgeschiedenis te studeren. Hier leerde ze om goed te kijken. Klinkt logisch, maar het is volgens Erna misschien wel de belangrijkste vaardigheid voor een kunstenaar. Erna is dol op een uitdaging, daarom volgt ze allerlei workshops in binnen- en buitenland om zich verder te ontwikkelen. In februari 2020 volgde ze een cursus portretteren in New York.

Naast haar werk als kunstenaar, werkt Erna 3 dagen in de week in de verkoop binnendienst. De afwisseling vindt ze fijn, zodat ze elke keer in volle focus haar atelier binnenstapt.

Erna was in 2019 Finalist bij de Nederlandse Portretprijs met haar portret van Henk. “Hij ging wat nonchalant zitten, zakte een beetje onderuit en bleef me recht aankijken. Ik was meteen getroffen door het spel van licht en schaduw in zijn gezicht”, aldus Erna.

Stijl: Impressionisme.

Manier van werken:
Erna maakt portretten van olieverf op doek met stevige penseelstreken. Ze is gefascineerd door mensen en wil ze portretteren zoals ze zijn. Niet fotografisch, maar met een ferme, losse toets. Ze schildert ze het liefst naar model. Ze wil iemand kunnen aankijken, horen praten en vertellen, zien lachen en reageren. Zo vormt er zich een beeld in haar hoofd en kan ze karakter en diepte in een gezicht leggen.


Ruben Postema

Aflevering 2 - Adriaan van Dis

Website: www.instagram.com/dimitri.ruben/?hl=nl

Over:
Het was de droom van Ruben om striptekenaar te worden. Om aan zijn techniek te werken, ging hij naar de Klassieke Academie. “Puur om met tekenen bezig te zijn. Ik vind het interessant om naar waarneming te werken. Dat leer je niet meer op de andere kunstacademies.” Hij heeft op die academie een vijfjarige studie doorlopen en is in 2018 afgestudeerd. De eerste 3 jaar stonden in het teken van schildertechnieken en de laatste 2 jaar waren de masterfase, waarin de zoektocht naar zijn eigen stijl verder ging.

Ruben creëert, naar eigen zeggen, graag de suggestie van een verhaal, dat de kijker zelf mag invullen. Wat heeft zich daar afgespeeld of wat staat er te gebeuren? “In mijn keuze voor composities, laat ik mij inspireren door films. Door sterke licht-donker contrasten te gebruiken en vreemde hoeken te kiezen, schep ik de suggestie van dramatische, filmische momenten.” Ruben is kunstenaar, maar voor het genereren van inkomsten is hij ook nog afhankelijk van zijn werk in een winkel voor schilderbenodigdheden.

Stijl: Klassiek realistisch, met een verhaal

Manier van werken:
Ruben is een klassiek realistische schilder, die altijd probeert de toeschouwer te prikkelen door een verhaal over te brengen. Er moet levendigheid in zijn werk zitten en een werk moet niet te geposeerd zijn. Ruben vindt de mens interessant, net als het weergeven van de plasticiteit, door te werken met licht en donker. Hij werkt veel naar levend model en vindt het fijn als het model een karakteristiek gezicht heeft met veel vormen erin. Ruben werkt met olieverf, alla prima.


Ingeborg Herckenrath

Aflevering 1 - Eva Jinek

Website: https://www.ingeborgherckenrath.com

Over:
Ingeborg is een eigentijdse kunstenares met een grafische achtergrond. Ze heeft een grote passie voor kleur, design en artistieke ontwerpen. Ze wordt geïnspireerd door reizen, mensen, natuur en andere culturen. Ingeborg schildert het liefst (jonge) vrouwen, maar maakt naast portretten ook graag abstracte werken.

Het prestigieuze Saatchi-Art (USA) heeft Ingeborg gefeatured als “Artist To Watch” en haar werk op de voorpagina geplaatst. Ze wordt succesvol vertegenwoordigd door galeries in binnen- en buitenland. Haar schilderijen zijn in bezit van verzamelaars in o.a. USA, Australia, Frankrijk, Noorwegen, UK, Italië, België en Nederland.

Stijl: Mixed media.

Manier van werken:
Ingeborg gebruikt met name acryl voor haar portretten. Voordat de verf op het doek gaat, maakt ze een ondergrond van zand of houtsnippers voor extra reliëf in het portret. Ze gebruikt veel kleur en haar portretten zijn vaak deels abstract. Ze verwijdert herkenbare lijnen, zodat er alleen kleuren en vormen overblijven. Ingeborg zoekt naar positieve emotie en energie die haar raakt. Ze maakt het liefst grote portretten van 2 bij 2 meter. “Dit zorgt voor een sterke zeggingskracht in de ruimtes waar ze hangen.” Ingeborg gaat altijd intuïtief te werk en experimenteert graag, het gebeurt allemaal spontaan, “maar altijd in harmonie met wat het moet uitstralen”.
 


Mirelle Vegers

Aflevering 1 - Eva Jinek

Website: www.paardenportrettenmetkarakter.nl

Over:
Mirelle is een creatieve geest en studeerde af als grafisch ontwerper. Ze is gespecialiseerd in paardenkunst. “Ik ben in staat om op een bepaalde manier contact te maken met het bewustzijn van het dier dat ik schilder. Zo probeer ik contact te leggen met de ziel en de ware essentie daarvan op het doek vast te leggen, zodat je het onderwerp écht ervaart.” Het portretteren van mensen geeft Mirelle een ander gevoel. Het is spannender, omdat ze daadwerkelijk op zoek moet gaan naar het karakter. Op basis van een gesprek en kennismaking wil ze contact leggen met dat wat er áchter de ogen ligt. Die zoektocht vindt ze uitdagender en erg leuk om te doen.

Haar specialisatie in paardenkunst is niet onopgemerkt gebleven. In 2014 werd ze benaderd door het Cavalerie Ere Escorte om een portret te schilderen van Koning Willem-Alexander. Voor deze opdracht mocht ze een bezoek brengen aan de Koninklijke Stallen waar hij, samen met paard Oscar, voor haar poseerde.

Stijl: Klassiek, figuratief met een impressionistische toets.

Manier van werken:
Mirelle is een snelle werker en schildert graag volgens de technieken van de Oude Meesters uit de 17e eeuw. Haar voorkeur gaat uit naar Rembrandt die op latere leeftijd een lossere toets gebruikte. Ze schildert de ogen nauwkeurig, maar vindt het mooi als de rest iets grover is. Het gaat bij Mirelle om de impressie. Het werk moet karakter en persoonlijkheid uitstralen, zodat je contact maakt met dat wat er achter de ogen ligt.


Rosa Boomsma

Aflevering 1 - Eva Jinek

Website: http://www.rosaboomsma.com/

Over:
Na haar studie Economie is Rosa, naast haar baan, lessen gaan volgen in het atelier van kunstenaar Solko Schalm. Vanaf dat moment heeft haar interesse voor beeldende kunst een vlucht genomen en is ze de driejarige Stadsacademie in Den Haag gaan volgen, waar ze onder andere les kreeg van Vittorio Roerade en Francien Krieg. Na afronding in 2014, heeft ze samen met vijf andere kunstenaars bijgedragen aan de ontwikkeling van kunstenaarscollectief en atelier Art Resort Studios. Hier werd ze begeleid en gecoacht door Mark van Overeem (A wish in return; GEM in 2015). Sinds 2015 volgt ze haar eigen weg en werkt ze vanuit haar atelier aan huis. Dat werd beloond met een prijs, namelijk: Schilderij van het Jaar. In 2019 kreeg Rosa een eervolle vermelding van De Nederlandse Portretprijs.

Stijl: Illusie van realisme / magisch realisme

Manier van werken:
De manier waarop de schilderijen van Rosa tot stand komen is aanvankelijk een ongestructureerd gedachteproces, waarbij beelden zich ogenschijnlijk uit het niets aandienen en weer verdwijnen. Hierbij is niet een thema of een concept leidend, maar een intuïtief selectieproces. Daarbij worden sfeer, spanning en compositie zorgvuldig afgewogen. Door technieken van de oude meesters te gebruiken, maar moderne en sobere composities te creëren, ontstaat er eigenzinnig werk dat speelt met conventies. Een vorm die doet denken aan de magisch realisten.