Satindra Kalpoe

Aflevering 8 - Anna Drijver

Website: www.satindrakalpoe.com


Over: 
Satindra is beroepsmuzikant. Hij heeft getourd over de hele wereld met bekende muzikanten en op grote festivals. Naast zijn liefde voor muziek, heeft hij ook een grote liefde voor schilderkunst. Door zijn drukke muzikantenleven is het schilderen er lang bij ingeschoten, maar in 2015 heeft hij het schilderen weer volledig opgepakt en momenteel probeert hij de nadruk van professioneel muzikant te verplaatsen naar professioneel portretschilder. Hij wordt geïnspireerd door kunstenaars als Rembrandt, Klimt en M.C.Escher. Hij maakt graag ambachtelijke portretten die rust uitstralen, maar toch impact hebben. 

Stijl: Realistisch, strak en gefocust

Manier van werken: 
Satindra maakt meerdere foto’s van het model vanuit meerdere perspectieven. Daaruit haalt hij de juiste compositie, die hij overzet op het doek. Vervolgens maakt hij een onderschildering en daarna werkt hij het portret laag voor laag verder uit met olieverf. 


Marloes Bomers

Aflevering 8 - Anna Drijver

Website: http://www.marloesbomers.com/

Over:
Marloes studeerde autonome vormgeving aan de HKU in Utrecht en aan l’Accademia di belle Arti’ in Bologna (Italië). Naast schilderen en tekenen werkt ze ook met collage, inkt en mixed media. Marloes werkt vanuit fascinaties en verwondering. Ze werkt in series waarbij ze vaak figuratief met een onderwerp begint om uiteindelijk bij abstracter werk uit te komen door te vergroten of verkleinen, kleuren te veranderen of door steeds meer weg te laten. Het gaat dan niet meer om het herkennen van het beeld maar om de vormen zelf. Ze werkt snel en direct, omarmt serendipiteit en heeft een voorliefde voor weerbarstige vormen. Het maken is een proces dat voor haar voelt als denken met zowel hoofd als handen.

Stijl: Haar portret collages: Direct, hoekig, grafisch, vaak kleurrijk

Manier van werken: 
Marloes werkt naar beeld of vanuit haar fantasie. Ze houdt de vormen graag groot en niet afgerond. Dat geldt voor haar werken in acryl of olieverf, maar ook bij collages en werk van inkt of 3D met klei. De collagetechniek is daar heel geschikt voor, omdat het dwingt om in andere oplossingen te denken. Ze gebruikt vooraf geschilderd papier en knipt dat in vormen. De collage portretten hebben een grafisch gevoel. Bij een portret is de herkenbaarheid wel van belang. Het moment dat de gelijkenis ineens lijkt op te doemen, voelt iedere keer weer magisch voor Marloes.


Jurriaan Wesselink

Aflevering 8 - Anna Drijver

Website: https://www.instagram.com/jurriaan.wesselink/

Over: 
Jurriaan studeerde econometrie en werkte op de Zuidas als consultant, maar besloot onlangs om het roer om te gooien. Hij volgde zijn hart en is nu werkzaam in de kunst voor een museum in Amsterdam en als kunstenaar. Jurriaan is grotendeels autodidact en gebruikt zijn eigen leven als inspiratie voor zijn werk. Zijn stijl is nog in ontwikkeling. In het begin was het vooral strak en kleurrijk, inmiddels wordt het steeds losser en abstracter. De persoon en het portret zijn het vertrekpunt in zijn werk. 

Stijl: Abstract, zijn stijl is nog in ontwikkeling

Manier van werken: 
Jurriaan start vaak met een of meerdere schetsen en foto’s van het internet. Op basis daarvan bepaalt hij de belangrijkste elementen van het schilderij die het vertrekpunt vormen. Vaak is dit de geportretteerde. Tijdens het schilderen bepaalt hij wat de volgende stappen worden. Soms komt het voor dat hij alsnog volledig het roer omgooit. 


Lotte Visser

Aflevering 7 - Gerri Eickhof

Website: https://www.lotte-eleonoor.com/

Over: 
Lotte is van jongs af aan gefascineerd door twee dingen: schilderen en het menselijk brein. Gedreven door een sterke nieuwsgierigheid probeert ze de essentie, schoonheid en ongecensureerde kanten van het menselijk bestaan vast te leggen. Met haar werk wil Lotte mensen verbinden door ze een perspectief te bieden waarvan ze hoopt dat mensen elkaar erin kunnen vinden. Mensen bekijken de wereld door hun eigen bril, waardoor ze zich steeds verder isoleren in hun eigen perspectief. Lotte wil dat doorbreken en laten zien dat die perspectieven slechts zijn aangeleerd. 

Stijl: Realistisch met sterke contrasten in licht, perspectief en kleur 

Manier van werken: 
Lotte werkt uitsluitend met olieverf en bouwt haar portretten op in lagen. Vaak begint ze met een grisaille, soms direct in kleur. Als ze werkt vanaf een foto, probeert ze deze zo natuurgetrouw mogelijk na te schilderen, waarbij ze ruimte houdt voor haar eigen stijl. Bij persoonlijke projecten maakt ze eerst schetsen om het gevoel vast te leggen. Vervolgens werkt ze dit beeld uit naar model of foto. 


Nanne Balyon

Aflevering 7 - Gerri Eickhof

Website: https://www.instagram.com/nanne_balyon/?hl=nl

Over: 
Nanne laat zich graag inspireren door alles om hem heen. Hij werkt met verschillende stijlen en bepaalt per ontwerp hoe hij te werk gaat. Soms wil hij een citroen schilderen omdat ie zo mooi geel is en legt hij de nadruk op het uiterlijk. Soms om te laten zien hoe zuur hij is waarbij het innerlijk dus belangrijker is. Zo gaat dat ook met portretteren. 

Stijl: Niet echt een eigen stijl, hij laat zich inspireren door alles

Manier van werken: 
Nanne werkt soms uit de losse pols, soms door eerst iets te projecteren. Of in een combinatie van beide. Uiteindelijk is het eindresultaat voor hem het enige dat telt. Hij werkt graag met acryl- en olieverf op paneel of linnen en soms op muren. Hij bepaalt per schilderij hoe hij te werk gaat. 


Gertruud Sneekes

Aflevering 7 - Gerri Eickhof

Website: www.gertruud.nl

Over: 
Gertruud is opgeleid tot verpleegkundige, maar heeft al van kinds af aan een grote belangstelling voor schilderen en tekenen. Ze laat zich inspireren door landschappen, bloemen en de natuur. Na de geboorte van haar eerste kleinkind is ze ook begonnen met portretteren. Ze vindt de mens fascinerend in al zijn hoedanigheid. Met haar doeken wil ze blijheid, ontroering en helderheid uitstralen. 

Stijl: Realistisch

Manier van werken: 
Gertruud maakt eerst een gedetailleerde potloodtekening. Daarna werkt ze in veel dunne lagen van licht naar donker, waarbij ze het portret altijd helder probeert te houden. Ze is dol op aquarel en gebruikt daarvoor aquarelverf, aquarelpapier, kwasten en potloden. Als ze met acryl werkt, maakt ze haar werk op doek of paneel. 


Bart Wisbrun

Aflevering 6 - Dionne Stax

Website: www.wisbrun.nl

Over: 
Bart’s levensmotto is: Het leven is creëren en delen! Hij staat bij derden te boek als ideeënman en productontwikkelaar en werkt in het dagelijks leven als oprichter van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Los daarvan werkt hij met veel plezier als ‘recycling kunstenaar’. Van houten wegwerp pallets maakt hij driedimensionale portretten, bedrijfslogo’s en eigen werk. Hij wil daarmee duidelijk maken dat afval gebruikt kan worden voor het creëren van iets moois en blijvends. En daarmee dus bewustwording rondom de wegwerpcultuur creëren en een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het milieu. 

Stijl: Werk met houten wegwerp pallets

Manier van werken: Bart begint met het bepalen van het juiste beeld en puzzelt daarna stap voor stap naar het uiteindelijke portret toe. Met een decoupeerzaag en zaagmachine zaagt hij wenselijke vormen uit weggooipallets. Met houtlijm, verf en vernis monteert hij uiteindelijk alles samen op een houten achtergrond.


Amy Verhoeff

Aflevering 6 - Dionne Stax

Website: www.av-art.com

Over:
Amy wordt geïnspireerd door de oude meesters, de natuur en de mensen om haar heen. Ze wil een zo realistisch mogelijk beeld neerzetten van de geportretteerde persoon. Amy heeft een eigen atelier waarin ze fulltime werkt aan opdrachten en vrij werk. Eind 2019 won ze de Nederlandse Portretprijs Young Talent award.

Stijl: Realistisch

Manier van werken: Amy schildert het liefst met olieverf op paneel. Aan de hand van foto’s schetst ze een aantal compositietekeningen. Aan de hand daarvan bepaalt ze de stand van het model en het formaat van het doek. Ze start met een gedetailleerde ondertekening in grijs of bruin en daaroverheen brengt ze diverse glaceerlagen in kleur aan. Dit geeft het schilderij mooie heldere kleuren en veel diepte.


Saskia Vugts

Aflevering 6 - Dionne Stax

Website: www.saskiavugts.nl 

Over:
Saskia heeft al sinds haar kindertijd een enorme passie voor tekenen. Ze heeft zich gespecialiseerd in olieverftechniek en het maken van portretten. Ze schildert graag groot en realistisch en heeft een eigen stijl qua kleur en materiaal. Haar portretten kijken je aan met een intense gezichtsuitdrukking, waarin het karakter van de persoon spreekt. 

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
Voor het doek, kiest Saskia zelf een stof uit. Dat kan linnen zijn, maar bijvoorbeeld ook brokaat met reliëf. De stof impregneert en bewerkt ze, waardoor de patronen van het doek nog zichtbaar blijven. Ze schildert naar foto en kiest per portretsessie of ze gaat voor kleur, zwart-wit of een bewerking met zilver en goud erin verwerkt. Ze maakt graag een close-up van het gezicht, omdat dat volgens haar het meest sprekend is.


Pauline Koehorst

Aflevering 5 - Jan Terlouw

Website: www.paulinekoehorst.com

Over: 
Pauline werkt sinds 1989 als beeldend kunstenaar. Naast schilderen en schrijven, werkt ze ook met foto, film, ruimtelijk werk en regie. Haar inspiratie haalt ze uit mensen bij wie een dramatisch verhaal verborgen lijkt te liggen achter het oppervlak. Ze maakt een mix tussen wat je letterlijk ziet - het gezicht - en de achterliggende dramatiek en abstraheert elementen om dit te accentueren. Hiermee wil ze de kijker raken en uitnodigen om verder te kijken dan alleen naar het direct zichtbare. 

Stijl: Realistisch en tegelijkertijd stilistisch 

Manier van werken: 
Pauline ontmoet haar modellen vaak per toeval. Tijdens een gesprek in haar atelier maakt ze net zo lang foto’s tot ze de juiste blik en houding te pakken heeft. In photoshop vergroot ze soms enkele elementen. Daarna schetst ze met houtskool het portret op het doek en daarna werkt ze het zeer dun, laag voor laag, uit in olieverf. Tijdens dit proces abstraheert ze bepaalde onderdelen, om te komen tot een nog sterkere zeggingskracht. 


Sophie Vrolijk

Aflevering 5 - Jan Terlouw

Website: www.sophievrolijk.com

Over: 
Sophie heeft sinds 2014 een eigen atelier waarin ze werkt aan portretten in opdracht of aan vrij werk. Haar inspiratie haalt ze uit mensen om haar heen, boeken, tijdschriften, social media en door naar andere schilders te kijken. Sophie wil de realiteit weergeven zoals zij hem ziet. Het niet mooier maken dan het is. Ze accentueert wat zij mooi vindt aan het model en wil daarbij de emotie van de geportretteerde vangen. 

Stijl: Realistisch

Manier van werken: 
Sophie houdt ervan om redelijk direct te werken. Ze maakt eerst een foto en een grove schets en daarna begint ze gelijk te schilderen op het doek. De kleuren veranderen mee met de stemming en ze houdt ervan om kleuren weg te mengen met wit. Daardoor lijkt er een zekere waas over sommige schilderijen te zitten. Ze begint grof en werkt de stukken die meer detail nodig hebben laag voor laag verder uit. 


Richard van Klooster

Aflevering 5 - Jan Terlouw

Website: www.richardvanklooster.nl

Over: 
Al op jonge leeftijd kreeg Richard wekelijks teken- en schilderlessen. Zijn passie ligt bij de figuratieve kunst en de laatste twintig jaar heeft hij zich toegelegd op het maken van portretten in olieverf. Richard werkt graag met een rustige achtergrond, om de aandacht naar het gezicht van de geportretteerde te leiden. Zijn werk heeft een redelijk sterk clair-obscur. In een portret probeert hij niet alleen het uiterlijk, maar ook het karakter te vangen. 

Stijl: Realistisch, klassiek

Manier van werken: 
Observeren, contact met het maken en in gesprek te gaan is voor Richard belangrijk tijdens het portretteren. Het zorgt ervoor dat hij niet alleen het uiterlijk, maar ook het karakter van de geportretteerde kan vastleggen. Vervolgens zoekt hij naar een pose en elementen die iets over de geportretteerde zeggen. Hij werkt meestal aan de hand van foto’s, van waaruit hij het portret opzet met olieverf. 


Wilma Geerts

Aflevering 4 - Corry Konings

Website: www.wg-gallery.com

Over:
Wilma studeerde aan de kunstacademie in Engeland, volgde lessen in Florence en Rome en staat inmiddels zelf voor de klas in haar galerie in Dordrecht. Ze vindt het heerlijk om haar kennis en ervaringen in de portretkunst te delen. Wilma vindt niks zo fascinerend als de mens. Met haar werk wil ze een ‘wauw’-effect creëren. Ze schildert op ovale doeken, dat geeft het portret een romantische sfeer en een hedendaagse tint. 

Stijl: Realistisch 

Manier van werken:
Wilma schildert graag mensen die haar aangrijpen. Dat kan een ex-collega, het buurmeisje of iemand bij de kroketten kiosk in de Markthal in Rotterdam zijn. De juiste belichting, houding, emotie en kleuren zijn van groot belang. Wilma maakt eerst een foto, tekent deze vervolgens op geprepareerd doek en schildert daarna laag voor laag met olieverf tot ze tevreden is.


Raymond Assink

Aflevering 4 - Corry Konings

Website: www.cultkitchen.nl

Over: 
Raymond studeerde aan de Hogeschool der schone kunsten Constantijn Huygens in Kampen en heeft zijn eigen atelier waar hij wekelijks schilderles geeft aan zo’n 40 cursisten. Hij maakt niet alleen portretten, maar ook muur- en plafondschilderingen en illustraties in opdracht. Momenteel is hij bezig met een project dat ‘Muze’ heet. Daarvoor schildert hij 100 portretten van zijn vriendin, waarvan er inmiddels 15 af zijn. 

Stijl: Realistisch in heldere kleuren

Manier van werken: 
Raymond probeert de geportretteerde in zijn puurheid te raken. Zijn portretten maakt hij van olieverf op linnen. Hij schildert naar poserend model of maakt foto’s die hij als uitgangspunt gebruikt. Raymond werkt graag met heldere kleuren. 


John Laurens

Aflevering 4 - Corry Konings

Website: http://john-laurens.com/ 

Over: 
Sfeer, magie en licht zijn de drie kernwoorden die voor John belangrijk zijn in een schilderij. Hij liet zich vroeger al grijpen door de imposante bijbelse taferelen, het magisch realisme en doeken van landschapsschilders zoals Turner en Constable. John vindt het leuk om in de zomer op het terras mensen te portretteren die een half uurtje de tijd hebben. Of hij gaat met een tekenblok onder zijn arm naar de dierentuin om daar dieren na te tekenen. 

Stijl: Realistisch en deels impressionistisch 

Manier van werken: 
John schetst zijn idee eerst op papier en neemt het vervolgens over op doek of paneel als hij tevreden is met het ontwerp. Dit doet hij door de schets in te wrijven met houtskool en de tekening over te drukken op het doek. Vervolgens schildert hij het doek met dunne acrylverf in omber, oker of grisaille. Daarna schildert hij grotere vlakken in acryl. De afwerking van het doek doet hij met olieverf. 


Anca Blok

Aflevering 3 - Johan Derksen 

Website: https://www.kunstbloc.com/ 

Over:
Anca is ondernemend kunstenares en runt haar bedrijf KUNSTBLOC waarmee ze levensechte grote houtskool portretten en tekeningen in opdracht maakt. Die tekeningen omlijst ze met zelf gelaste ijzeren lijsten. Ze maakt realistisch en puur werk, waarbij de emotie/ziel van de geportretteerde vaak voelbaar is. Haar inspiratie haalt ze uit de geportretteerde zelf door te luisteren, aandachtig te kijken en foto’s te maken. 

Stijl: Realistisch en puur met een rauw randje

Manier van werken:
Portretteren begint voor Anca met de kennismaking. In dat eerste gesprek probeert ze de emotie van de geportretteerde te voelen en tot haar door te laten dringen. Ze maakt aantekeningen en foto’s, waarbij de slagschaduwen belangrijk zijn. Daarna gaat ze aan de slag met houtskool. Eerst grove lijnen en daarna uitwerken van donker naar licht, tot het portret perfect is.


Dagmar Colen

Aflevering 3 - Johan Derksen 

Website: https://dcportrettekeningen.nl/ 

Over:
Dagmar is grotendeels autodidact en ontdekte 12 jaar geleden haar passie als portrettekenaar. Haar grootste doel is om een portret zo realistisch mogelijk te tekenen. Niet alleen qua uiterlijk, ook het karakter en de expressie van een persoon of dier moet kloppen. Ze wil graag laten zien dat je met pastel heel realistisch kunt tekenen en geeft haar kennis en techniek graag door tijdens de workshops en cursussen die ze geeft in haar tekenstudio aan huis en bij de Vrije Akademie in Landgraaf. 

Stijl: Hyperrealistisch 

Manier van werken:
Dagmar tekent aan de hand van foto’s. De opzet zet ze grof op en daarna werkt ze het uit met pastelkrijt en haar vingers. Hoe meer lagen er overheen komen, hoe gedetailleerder ze werkt. De afwerking doet ze met pastelpotloden. Dagmar werkt zowel in zwart-wit als in kleur en tekent op pastelpapier. Ze maakt soms kleuren sprekender of contrasten groter, om het portret meer karakter te geven. 


Athmer

Aflevering 3 - Johan Derksen 

Website: https://www.athmer.gallery 

Over:
Pieter Athmer werd geboren in Kopenhagen, groeide op in Den Haag en Engeland en woont en werkt in Amsterdam. Hij werkte jarenlang als theaterregisseur, maar gooide zeven jaar geleden het roer om om fulltime schilder te zijn. Voor Pieter is de noodzaak tot creëren de belangrijkste drijfveer in zijn leven. Hij schildert mensen, in vrij werk en af en toe in opdracht. Momenteel is hij bezig met de afronding van zijn project Stadswerkers/Verborgen Helden; een eregalerij van de mannen en vrouwen die de stad draaiende houden. 24 portretten van stratenmakers en tuinmannen/vrouwen tot buurtconciërges. 

Stijl: Figuratief

Manier van werken:
Athmer werkt het liefst naar waarneming. Met poserend model bij daglicht, zonder het gebruik van foto’s. Hij schildert in olieverf op olie-geprepareerd linnen. Zijn portretten komen tot stand in drie tot vijf sessies van ongeveer drie uur, met daartussen tijd voor werk aan de achtergrond en zinloze contemplatie.


Alfredo Doornkamp

Aflevering 2 - Femke Halsema

Website: https://www.instagram.com/alfredo_doornkamp/  

Over:
Alfrédo groeide op in Suriname en verhuisde op zijn 24e naar Aruba. Daar runde hij vijf jaar lang een kunstschool voor minder bedeelde kinderen. Hij vindt het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om hun talent te ontwikkelen, ook als er geen geld is. Zelf is hij ook nooit academisch geschoold, omdat zijn moeder zich dat niet kon permitteren. Daarom draagt hij nu met veel liefde en passie zijn kennis over. Sinds 2016 woont Alfrédo in Nederland waar hij het schilderen en lesgeven voortzet. Hij is docent beeldende kunst en vormgeving in opleiding.

Stijl: Realistisch, moderne kunst

Manier van werken:
Alfrédo probeert het verhaal van zijn model te vangen in zijn portretten. Hij werkt impasto. Een schildertechniek waarbij de verf zeer dik wordt aangebracht, zodat de structuur zichtbaar wordt. De onderlaag is dunner en schemert hier en daar door de dikke bovenlagen heen. 


Brenda Willems

Aflevering 2 - Femke Halsema

Website: https://brendawillems.nl/

Over:
Brenda ontdekte 12 jaar geleden haar passie voor de schilderkunst, toen ze een tekencursus volgde. In 2010 volgde ze een zesjarige opleiding en inmiddels heeft ze haar eigen atelierruimte. Ze is opgeleid tot fijnschilder, volgens de technieken van de oude - voornamelijk Italiaanse - meesterschilders. Haar vrije werk heeft veel variaties, omdat ze zichzelf wil blijven vernieuwen en het uitdagend vindt om te experimenteren. Naast haar werk als kunstschilder, is de Amsterdamse Brenda kraamverzorgster. 

Stijl: Realistisch, moderne kunst

Manier van werken:
Brenda werkt volgens de Oude Meesters Stijl. Ze maakt eerst een onderschildering in sepia en werkt daarna een laag in verdaccio uit. Uiteindelijk worden er meerdere lagen geglaceerd met transparante kleuren. Ze maakt het liefst portretten in opdracht. Ze werkt met olieverf op linnen, katoen, hout of aluminium. Maar ook met pastel, grafiet en aquarel schildert ze graag.


Wiebe Brandsema

Aflevering 2 - Femke Halsema

Website: www.studiowiebe.nl

Over:
Wiebe kan terugverlangen naar de tijd van de analoge camera. Toen we nadachten voordat we een foto maakten. De sensatie van dat ene moment. Hij wil mensen laten stilstaan bij een door hem gecreëerd moment en momenten uit het heden of verleden weer bijzonder maken. Met speciaal kleurgebruik en een eigen compositie mythologiseert hij die momenten in levensgrote werken op canvas of op muur. 

Stijl: Fotorealistisch

Manier van werken:
Wiebe gebruikt foto’s op het internet of in gedrukte media als uitgangspunt. Hij wordt getrokken door een houding of gelaatsuitdrukking en geeft daar een eigen twist aan. Eerst schetst hij contouren op het doek, daarna gaat hij over tot diverse lagen verf waarbij de focus ligt op ogen, neus en mond. Meestal gebruikt hij een donkere/zwarte ondergrond om het object te benadrukken. 


Renee Kaats

Aflevering 1 – Arjen Lubach

Website: www.instagram.com/reneekaats

Over:
Hoewel haar schildertechniek een redelijk klassieke inslag heeft, is Renee zich juist bewust van de wereld waarin wij nu leven. De maatschappij die zich deels online afspeelt en de selfiecultuur die heerst. Ze schildert ‘selfies’, maar vindt dat er juist schoonheid ligt in imperfecties of donkere kanten en emoties van de mens. Het contrast tussen buiten- en binnenwereld, tussen mooi en lelijk en tussen authenticiteit en jezelf anders voordoen dan je bent. In dit interessante speelveld creëert ze portretten die zich kenmerken door sterk contrasterend lichtgebruik. 

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
Renee heeft een klassieke manier van werken. Ze begint met het maken van foto’s met haar smartphone. Daarbij is de lichtinval van groot belang. Daarna maakt ze schetsen van de foto’s en vervolgens bouwt ze haar werk in lagen op. Tot slot worden de belangrijke details uitgewerkt. 


Ernesto Lemke

Aflevering 1 – Arjen Lubach

Website: https://www.instagram.com/ernestolemke/ 

Over:
Ernesto portretteert het liefst mensen met levenservaring, waarbij je in het gezicht kunt zien dat ze iets mee hebben gemaakt. Hij vindt de essentie van mensen het mooist als ze zich niet bewust zijn van hun eigen waarneming of het feit dat ze worden waargenomen. In het bijzonder wanneer mensen naar binnen zijn gekeerd en je soms een glimps kunt opvangen van wat ‘achter de façade’ schuilt. Ernesto probeert zijn vaardigheden te benutten  om voor hemzelf een interessante, intuïtieve verkenning te ervaren en hoopt dat de kijker herkenning ervaart bij zijn werk. 

Stijl: Impressionistisch met expressionistische en realistische kenmerken. En in zijn LEGO-werken ook pointillisme. 

Manier van werken:
Ernesto gebruikt zijn ervaring als schilder om een globaal idee en de compositie vast te leggen. Daarna gaat hij op zoek naar een bepaalde vorm van verstilling in het portret. Hij bepaalt welke kleurtonen aanwezig zijn. Daarbij zijn de tonen belangrijker dan de specifieke kleuren. Vervolgens begint hij met het opbouwen van het doek. 


Wolf Hekkema

Aflevering 1 – Arjen Lubach

Website: www.wolfhekkema.com

Over:
De werken van Wolf ogen vaak bewust wat grauw en onverzadigd. Ze stralen een zekere combinatie van hoop en tegelijkertijd somberheid uit. In zijn portretten wil hij de ambiguïteit en dubbelzijdigheid van het leven en de onverwachte situaties die je daarin tegenkomt vastleggen. Daarom zijn de emoties van geportretteerden subtiel zichtbaar en werkt hij dun, haast aquarel-achtig. Hij laat zich tevens inspireren door glaskunst en glas in lood.

Stijl: Hard, hoekig, transparant en dun aangebracht. Expressieve vormen, geabstraheerde figuratie, voorkeur voor vervormingen.

Manier van werken:
Wolf werkt direct op een wit gegrondeerd paneel of doek. Hij brengt geen onderlaag aan, maar bouwt zijn schilderijen op als een lappendeken. De witte ondergrond zorgt ervoor dat de olieverf fris en helder qua kleur blijft en haast licht uitstraalt, als een soort glas. De textuur van het doek gebruikt hij om extra detail te suggereren. Hij kiest graag voor snelheid en hardheid en zet in op lichte en extreem donkere delen voor maximaal contrast.