Renee Kaats

Aflevering 1 – Arjen Lubach

Website: www.instagram.com/reneekaats

Over:
Hoewel haar schildertechniek een redelijk klassieke inslag heeft, is Renee zich juist bewust van de wereld waarin wij nu leven. De maatschappij die zich deels online afspeelt en de selfiecultuur die heerst. Ze schildert ‘selfies’, maar vindt dat er juist schoonheid ligt in imperfecties of donkere kanten en emoties van de mens. Het contrast tussen buiten- en binnenwereld, tussen mooi en lelijk en tussen authenticiteit en jezelf anders voordoen dan je bent. In dit interessante speelveld creëert ze portretten die zich kenmerken door sterk contrasterend lichtgebruik. 

Stijl: Realistisch

Manier van werken:
Renee heeft een klassieke manier van werken. Ze begint met het maken van foto’s met haar smartphone. Daarbij is de lichtinval van groot belang. Daarna maakt ze schetsen van de foto’s en vervolgens bouwt ze haar werk in lagen op. Tot slot worden de belangrijke details uitgewerkt. 


Ernesto Lemke

Aflevering 1 – Arjen Lubach

Website: https://www.instagram.com/ernestolemke/ 

Over:
Ernesto portretteert het liefst mensen met levenservaring, waarbij je in het gezicht kunt zien dat ze iets mee hebben gemaakt. Hij vindt de essentie van mensen het mooist als ze zich niet bewust zijn van hun eigen waarneming of het feit dat ze worden waargenomen. In het bijzonder wanneer mensen naar binnen zijn gekeerd en je soms een glimps kunt opvangen van wat ‘achter de façade’ schuilt. Ernesto probeert zijn vaardigheden te benutten  om voor hemzelf een interessante, intuïtieve verkenning te ervaren en hoopt dat de kijker herkenning ervaart bij zijn werk. 

Stijl: Impressionistisch met expressionistische en realistische kenmerken. En in zijn LEGO-werken ook pointillisme. 

Manier van werken:
Ernesto gebruikt zijn ervaring als schilder om een globaal idee en de compositie vast te leggen. Daarna gaat hij op zoek naar een bepaalde vorm van verstilling in het portret. Hij bepaalt welke kleurtonen aanwezig zijn. Daarbij zijn de tonen belangrijker dan de specifieke kleuren. Vervolgens begint hij met het opbouwen van het doek. 


Wolf Hekkema

Aflevering 1 – Arjen Lubach

Website: www.wolfhekkema.com

Over:
De werken van Wolf ogen vaak bewust wat grauw en onverzadigd. Ze stralen een zekere combinatie van hoop en tegelijkertijd somberheid uit. In zijn portretten wil hij de ambiguïteit en dubbelzijdigheid van het leven en de onverwachte situaties die je daarin tegenkomt vastleggen. Daarom zijn de emoties van geportretteerden subtiel zichtbaar en werkt hij dun, haast aquarel-achtig. Hij laat zich tevens inspireren door glaskunst en glas in lood.

Stijl: Hard, hoekig, transparant en dun aangebracht. Expressieve vormen, geabstraheerde figuratie, voorkeur voor vervormingen.

Manier van werken:
Wolf werkt direct op een wit gegrondeerd paneel of doek. Hij brengt geen onderlaag aan, maar bouwt zijn schilderijen op als een lappendeken. De witte ondergrond zorgt ervoor dat de olieverf fris en helder qua kleur blijft en haast licht uitstraalt, als een soort glas. De textuur van het doek gebruikt hij om extra detail te suggereren. Hij kiest graag voor snelheid en hardheid en zet in op lichte en extreem donkere delen voor maximaal contrast.